Scone’y serowe – proste, szybkie i pyszne drugie śniadanie

20130914-231247.jpg
Przepis znaleźliśmy w sieci i przetestowaliśmy już wielokrotnie. Bardzo prosty i szybki sposób na świeży wypiek na drugie śniadanie. W Nowej Zelandii to bardzo popularny dodatek do tzw. Morning tea, która ma miejsce punkt 10:00. To dość angielski obyczaj, który bardzo sie tutaj przyjął.

Poniżej kilka porad na początek, aby wypieki się udały:

1. Przed pieczeniem nagrzej piekarnik – musi być gorący
2. Podgrzej również blache na której będziesz piec scone’y – włóż ją do piekarnika przed jego włączeniem
3. Mleko dodaj całe na raz – ciasto powinno być raczej wilgotne niż suche
4. Miksuj składniki szybko, wykonując nożem ruchy “cięcia” ciasta. Nie przesadź z miksowaniem.
5. Staraj się jak najmniej dotykać ciasta. Wstaw ciasto do piekarnika jak najszybciej po połączeniu składników

Cheese Scones

20130914-231409.jpg

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub jedna płaska sody oczyszczonej)
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
Szcypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
2 szklanki tartego żółtego sera (najlepiej cheddar)
1 szklanka mleka ( najlepiej pełnego 2-3%)

Nagrzej piekarnik do 220º C. Wstaw blache do środka, aby również się nagrzała
Przesiej mąke, proszek do pieczenia, sól, cukier i pieprz do miski. Domieszaj ser. W środku sypkiej masy zrób dziurę.

Sprawdź czy masz gotowy czysty blat z wysypaną mąką do wyłożenia ciasta oraz czy piekarnik już się w pełni nagrzał. To pozwoli wstawić scone’y do pieczenia w najkrótszym czasie.

Dodaj mleko do środka dziury w suchej miksturze i mieszaj szybko nożem. Jak tylko składniki się połączą, przerzuć ciasto ma blat wysypany mąką i szybko uformuj kształt kwadratu o grubości 3cm (ja pomagam sobie dużym nożem w formowaniu w miarę równych krawędzi). Tak uformowane ciasto potnij na 8 prostokątnych kawałków(jak widać na zdjęciu, ja pocięłam na 10 mniejszych części i też było dobrze), a następnie włóż do piekarnika na blachę obsyoaną mąką lub na wyłożoną papierem do pieczenie. piecz przez 15-20minut. Poczujesz ich zapach, jak będą gotowe 😉

Pycha! Oryginalny sposób serwowania, to przeciąć na pół i nałożyć ubitą świeżo śmietanę oraz dżem np. Malinowy. My jemy je na piętnaście innych sposobów. Świeżo upieczone są pyszne nawet z samym masłem. Jeśli nie zjecie wszystkich od razu, to bez problemu możesz je zamrozić a jak przyjdzie znowu ochota, wyjąć i wstawić do piekarnika na ok. 5minut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s